Rustfjerning

Det første som det er viktig før man begynner med vedlikeholdet er å fjerne gammel rust, og eventuelt maling. Løse rustflak kan ofte bare pelles av for hånd, men det er mye av dette kan det være lurt å vurdere stålbørste til vinkelsliper. Børster til vinkelsliper får du kjøpt i ulike grovheter og i blant annet messing for de ømfintlige tingene. Er det mange små ting, kriker og kroker, eller bevegelige deler som du ønsker å fjerne rusten fra, vil jeg anbefale en rustfjerner slik som Evapo-Rust eller lignende. Selv liker jeg Evapo-Rust utelukkende fordi det ikke er skadelig for kroppen eller miljøet, men så klart hver sin lyst. Et annet alternativ er å bruke elektrolyse. Hekte strøm på det du ønsker å fjerne rust fra i et saltbad og la den kjemiske reaksjonen gjøre resten.

Smijern

Jern vil alltid ruste, det er det ingen vei utenom. Det eneste vi kan gjøre er å behandle og vedlikeholde jernet så det holder lengst mulig. Avhengig av overflatebehandlingen på smijernet, vil det være forskjellige fremgangsmåter for vedlikehold. Jeg kommer ikke til å ta for meg pulverlakkering eller maling her, men i utgangspunktet trenger du å fjerne all tidligere maling før du kan legge på ny, selv om det finnes enkelte produkter som omgår dette problemet til en hvis grad.

Avhengig av vær og vind vil smijern naturlig nok ha litt forskjellig behov for vedlikehold. Står det midt i blesten på vestlandet vil det så klart være mer å gjøre enn om det står innendørs. Uansett hvor smijernet står og får juling av elementene, er jeg selv en stor tilhenger av linolje som overflate behandling. Enten alene, eller i kombinasjon med for eksempel bivoks og grafittkrem(/ovn sverte). Hva linolje angår kommer det i tre hovedvarianter, rå, kokt og kaldpresset. Samt et par forskjellige versjoner med soppdrepper, tynner og lignende. Forskjellene dem i mellom er ikke veldig store hva smijern angår. Det eneste jeg tror du vil merke er at kokt linolje vil tørke raskere, men har du muligheten til å brenne inn linoljen vil det neppe utgjøre noen faktor.

IMG_7818.jpg

Fordelen ved å bruke linolje på smijern er at du kan nøye deg med å pensle på linolje akkurat der det trengs, og bare la det stå og tørke på egenhånd. Ulempen er at linolje gjerne kan bruke uker på å tørke helt, og vil være seigt å ta på frem til det er helt tørt. Å tilsette et tynningsmiddel vil gjøre at tørkingen skjer raskere. Det vil også tørke raskere om det er varmt i været, eller om du har mulighet til å varme opp jernet. Enten da med varmepistol, over åpen ild eller i stekeovnen. Bare vær klar over at varm linolje kan ryke fælt og har ingen helsebringene egenskaper om du puster den inn.

Ved bruk av linolje vil jernet begynne å ruste litt på overflaten, men etter hvert som årene går og du påfører mer og mer linolje vil overflaten på jernet bli mettet med oksygen og det vil ikke lenger være i stand til å ruste. Tidlig i prosessen vil det trolig være behov for å legge på et nytt strøk med linolje hvert år, men etterhvert vil du merke at smijernet ruster stadig mindre og det vil kun være nødvendig å behandle annethvert år eller sjeldnere.

Et annet eksempel for utendørsbruk jeg har fått anbefalt er en blanding av Owatrololje og Benarolje. Dette er noe jeg ikke har prøvd selv, men skal angivelig fungere utmerket der hvor det er røft vær. Owatrol er en rustbestanding olje, mens de forskjellige Benar produktene gir den ferdige overflaten.

IMG_4148.jpg

Til innendørsbruk har jeg selv sverget til en blanding av bivoks, linolje og grafittkrem, smeltet sammen i vannbad som jeg påfører varmt. Grafittkremen gir en veldig mørk overflate, mens bivoksen og linoljen står for selve overflatebehandlingen. Bivoksen vil også gjøre så blandingen minner litt om skokrem, og når den blir påført varmt vil voksen smelte og flyte ned i alle detaljene og tørker raskt. Grafittkrem vil fungere på egenhånd som overflatebehandling, men er det fuktig i været vil du fort merker at det dukker opp rustflekker. Etter å ha påført grafittkrem, enten alene eller i blanding, vil du trolig merke at den sverter litt. Gni godt med en fille for å bli kvitt den overflødige sverten og for å polere overflaten litt.

Kjøkkenkniver og eggverktøy

Kort fortalt: Vask alltid knivene for hånd og tørk av øyeblikkelig. Slip knivene lett med en bryne ved jevne mellomrom.

Vedlikehold av alle kniver og eggverktøy er en forholdsvis enkel sak, men det krever et par øyeblikk med våkenhet. Det enkleste tingen å huske på er at skarpe kjøkkenkniver aldri skal i oppvaskmaskinen. En tur i oppvaskmaskinen er en turbulent affære for en stakkars kniv. Ikke bare vil kniven bli mye sløvere av å bli kastet rundt, men den høye fuktigheten inne i maskinen når jobben er fullført vil gjøre at alt ruster raskere. Så klart, dette er mest kritisk når det gjelder kniver av rent karbon stål, men rustfrie kniver vil også begynne å ruste. De trenger bare lenger tid. Derfor; vask alltid kniver for hånd rett etter bruk, og tørk dem av med en ren klut. Ikke la knivene lufttørke!

Skulle du derimot være så uheldig å ha noen kniver som har begynt å utvikle rust kan du gå over med fin stålull for å fjerne rusten, bruke sandpapir, eller koke kniven. Ja, det å koke kniven kan hjelpe. Ikke at vannet i seg selv gjør noe magisk, men den høye temperaturen på vannet vil omdanne den oransje rusten til en rust som er grå i fargen, mye hardere og som hjelper til med å hindre videre rustdannelse.

Hva skarphet angår vil jeg anbefale å ha en enkel fin bryne tilgjengelig på kjøkkenet og gi kniven et par drag over eggen ved jevne mellomrom og spesielt etter en lang økt på kjøkkenet. Ved vanlig hjemmebruk fleste vil det for de fleste være tilstrekkelig å bruke et par minutter på å slipe kjøkkenknivene en gang i måneden, men de mange jeg har snakket med som jobber på kjøkkenet skjerper knivene sine litt flere ganger om dagen. Ved å bruke noen øyeblikk her og der vil du holde kniven på et nivå som er skarpt hele tiden. Istedenfor å la kniven bli så sløv at du begynner å irritere deg over den, og deretter måtte bruke lang tid på å gjøre den skarp igjen. Det er en liten kunst å lære seg å slipe kniver, men det er absolutt ingen vanskelig prosess. Det eneste som trengs er en stø hånd og litt tålmodighet. Etter en stund vil du trolig merke at det å håndslipe knivene ikke har helt den samme effekten som før. Grunnen til det er at brynen ikke tar bort like mye materiale over hele eggen, som etter hvert gjør at eggvinkelen blir stadig større. Tenk deg overgangen fra en skalpell til en øks i eggfasong. Det kan derfor være taktisk å sende knivene inn til å bli profesjonelt slipt og få eggen satt opp med en presis vinkel. Mange av de som sliper kniver profesjonelt lar deg sende knivene i posten og du vil normalt få de i retur innen en uke. Det er så absolutt mulig å sette opp en ny egg for hånd, men ordentlig verktøy, slik som Tormek sine vannslipemaskiner, gjør jobben mye enklere, raskere og gjør det mulig å få et mye mer nøyaktig resultat.